Beep! Beep! Boem! Boem! moet telefoon gebruik in het verkeer ontmoedigen.

Met de in augustus gelanceerde campagne Beep! Beep! Boem! Boem! hoopt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid tegengas de geven aan het toenemend gebruik van telefoons in het verkeer. Naar schatting is tegenwoordig 20 tot 30 procent van de ongevallen waarbij een auto betrokken is, te wijten aan het gebruik van de telefoon tijdens het rijden. Wie telefoneert achter het stuur heeft vier keer meer kans op een ongeval, wie sms’t 23 keer meer. Volgens een studie van het BIVV vindt 90 procent van de bestuurders het gebruik van een mobieltje achter het stuur onaanvaardbaar, maar stelt tegelijk één op de drie bestuurders wel eens een sms te versturen terwijl hij of zij achter het stuur zit.

Telefoneren of sms al rijdentJe herkent ze meteen: één hand aan het stuur, de ander ergens op dashboardhoogte, het hoofd licht naar voren gekanteld en de ogen strak op het (vermoedelijke) telefoonscherm gericht. Je kunt het vaak ook zien als je achter ze staat te wachten voor een verkeerslicht; in hun eigen binnenspiegel, nota bene. Ze reageren traag met doorrijden, zien niet dat het groen is en de ogen kijken duidelijk niet door de voorruit naar buiten, maar naar beneden. Maar goed, dergelijke situaties veroorzaken slechts kleine irritaties. Zorgelijker is het natuurlijk als bestuurders de telefoon erbij pakken tijdens het rijden, en helaas gebeurt dat ook (veel te) vaak. Ondanks dat ze kennelijk beseffen dat de kans op een ongeluk vele malen groter is. Een bestuurder die de telefoon gebruikt achter het stuur rijdt aarzelend, heeft de neiging om te vertragen, reageert langzamer op onverwachte gebeurtenissen, remt bruusker en mist de verkeersborden en andere dingen die zich op de weg voordoen.

Indien jij ook de oproep-of Facebook verleiding niet weet te weerstaan dan behoor je volgens het BIVV ongetwijfeld ook tot de (zeer grote) groep van de smartphone-verslaafden. Wanneer jouw telefoon rinkelt, schiet er maar één ding door jouw hoofd: wie probeert er mij te bellen? En plotseling overvalt jou die onweerstaanbare drang, bijna op leven en dood… om te antwoorden!

De Beep! Beep! Boem! Boem! campagne van het BIVV, ondersteunt door zowel de lokale politie als de grote telecommunicatie bedrijven, richt zich op het beperken van het smartphone-gebruik door bestuurders tijdens het autorijden. Versterking van het onderbewustzijn is rode draad die door de campagne loopt. Naast filmpjes en muziek kent de campagne slogans als: “BIEP BIEP! EEN BINNENKOMEND SMS’JE? Ze kunnen wel even wachten totdat je veilig aan de kant van de weg staat” en “BLIJF COOL! De wereld zal niet vergaan omdat je niet direct die ene sms of e-mail beantwoordt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *