Krijgen vrouwen hun eigen rijstroken in Groot-Brittannië?

Na de succesvolle introductie van speciale parkeerplaatsen voor vrouwen in een aantal Europese landen is in Groot Brittannië nu de discussie aangewakkerd voor het creëren van aparte rijstroken voor dames op de weg. De suggestie komt van Sheila’s Wheels, een Brits verzekeringsbedrijf dat haar autoassurantie producten voornamelijk richt op vrouwelijke bestuurders.

Uit cijfers van het Britse Department for Transport (DfT) over 2013 blijkt namelijk dat er in Groot-Brittannië 114.190 ongelukken gebeurden waarbij mannen betrokken waren, tegenover 70.470 crashes waar een vrouw het stuur vasthield. Toch raakte 53% van de vrouwen bij ongelukken zwaar gewond, terwijl dit percentage bij de mannen op 38% ligt.

Met minstens één speciale roze-gekleurde rijstrook op de grote verkeersaders moeten de vrouwelijke rijders de optie worden geboden om zich te onttrekken aan het overheersend mannelijk rijgedrag op de weg, meent Sheila’s Wheels. Het betreft geen promotiepraatje maar een serieuze poging van de verzekeraar om een genderverdeling te scheppen in het verkeer. “Als de leidende Britse verzekeringsmaatschappij voor vrouwelijke bestuurders menen we de oplossing te hebben voor het creëren van veilige wegen”, stelt Sheila’s Wheels. Het in 2005 opgerichte verzekeringsmaatschappij, welke overigens geleid wordt door een man, zegt dat de oorzaak van ongevallen vaak ligt in het verschil in rijgedrag tussen mannen en vrouwen. Een scheiding op met name de drukke wegen zou beide partijen daarom zeker goed doen.

Los van de praktische uitvoerbaarheid van het idee hangt er ook een aardig prijskaartje aan de roze rijbanen. Sheila’s Wheels berekent zelf de kosten op £250.000 per km en komt zo op een totaal kostenplaatje van £ 880 miljoen, ofwel € 1,1 miljard voor het vrouwvriendelijk maken van het complete snelwegennet van Groot-Brittannië. Daar komt nog het regulier onderhoud bij om de rijstroken permanent roze te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *